Raikkautta, viileyttä ja energiansäästöä – sisäilma mukavaksi kotiautomaation avulla

Kesäkauden tukahduttavat helteet piinaavat monia meistä ja varsinkin ikäihmisille kuumuus voi tuoda mukanaan terveysriskejä. Miellyttävä sisäilma on tärkein yksittäinen tekijä asumismukavuuden kannalta. Tasainen lämpötila sekä puhdas, raikas ja tuoksuton huoneilma kuuluvat jokaiseen kotiin. Mutta kuinka sisäilman laatua voidaan parantaa kotiautomaation avulla?

Tasainen lämpötila kaikkiin kodin tiloihin

Huoneilman ei kuulu tuntua miltään. Liian kuuma tai kylmä huoneilma aiheuttaa epämukavuutta ja kuormittaa pitkällä aikavälillä hyvinvointiamme. Älykotijärjestelmällä voidaan saada aikaan tasainen lämpötila kaikkiin kodin sisätiloihin.

Lämmitysjärjestelmän ohjaus kannattaa ottaa osaksi älykodin olosuhdehallintaa, koska lämpötilakäyrien säädöt voidaan automatisoida ja samalla pystytään luomaan erilaisia esiasetuksia vuodenaikoihin tai läsnäoloon perustuen. Uudet energiatehokkaat lämmitysjärjestelmät sisältävät jonkin verran valmiita älyominaisuuksia ja toimintoja, joilla energiankulutusta voidaan pienentää entisestään.

Lämpöpumpputalouksissa on mahdollisuus hyödyntää edullista viilennystä hellekausina. Kesäaikaan lämpöpumppujen tuottama viilennys jaetaan huoneilmaan puhallinkonvektoreilla tai ilmastointijärjestelmän avulla. Viilennyksen ohjaus voidaan myös integroida mukaan älykotijärjestelmään!

Kaihtimien käyttö vähentää viilennystarvetta

Kotiautomaatiolla on helppo toteuttaa myös kaihtimien ja verhojen ohjaus, jolla säädellään sisään tulevan valon määrää ja estetään suoran auringonpaisteen kuumentava vaikutus. Kaihtimien ja ikkunan ulkopuolella olevan markiisin toimintaa on helppo säädellä manuaalisesti tai vaihtoehtoisesti ajastaa niiden avautuminen ja sulkeutuminen.

Kaihtimien ja markiisien käytöllä on lisäksi myönteinen vaikutus energiankulutukseen. Kun sisään tulevaa paistetta varjostetaan, samalla vähennetään koneellisen viilennyksen tarvetta.

Verho- ja kaihdintoiminnot voidaan kytkeä osaksi esiohjelmoituja valaistustilanteita, jolloin kaikkea ei tarvitse säätää erikseen, vaan automaatio ohjaa kaihtimet ja valaisimet asetusten mukaiseen tilaan puolestasi.

Kysy kotiautomaation ammattilaisilta, kuinka älykotisi olosuhteidenhallinta kannattaisi toteuttaa »