Kotiautomaation ohjaaminen – ohjaa älykotisi toimintoja monin tavoin

Kotiautomaation ohjaaminen – hallitse älykotisi toimintoja monin tavoin

Vaivattomuus ja helppokäyttöisyys ovat tärkeimpiä ominaisuuksia Suomen Kotiautomaation älykotitoteutuksissa. Esiohjelmoitujen toimintojen ja ajastusten lisäksi järjestelmän ohjaaminen pyritään rakentamaan juuri asukkaiden tarpeiden mukaisesti.

Älykodin helppo ohjaus voidaan toteuttaa huonetilaan sijoitelluilla kosketusnäytöillä ja seinäpainikkeilla. Ohjauslaitteiden sijoittelussa pyritään huomioimaan helppo saavutettavuus sekä sisustuksen asettamat vaatimukset. Ohjauspaneeleiden käyttöliittymät on suunniteltu yksinkertaisiksi, jotta älykodin ohjaus onnistuu kaikenikäisiltä asukkailta.

Ohjauksen saavutettavuus on parhaimmillaan mobiililaitteille toteutetuissa ohjaustoiminnoissa. Esimerkiksi älylukon mobiiliohjaus mahdollistaa etähallinnan silloinkin, kun asukas on poissa kotoa. Etäkäytettävän ovipuhelinjärjestelmän kautta ovi voidaan tarvittaessa avata poissa ollessa ja kuva- sekä ääniyhteydellä tavoitetaan ovella käyvät lähetit ja vieraat omasta olinpaikasta riippumatta.

Ohjaustoiminnot erityistarpeisiin

Kodinohjauksen hallinta suunnitellaan erityisen helpoksi ns. avustetun asumisen kohteissa. Ikäihmisten tai liikuntarajoitteisten asunnoissa älykotitoiminnoilla voidaan tukea omatoimista elämää monilla helppokäyttötoiminnoilla. Samoja ohjausteknologioita hyödynnetään myös muidenkin kuin erityisryhmien asumisessa.

Liike- ja läsnäolotunnistimia käytetään valaistuksen ohjaamiseen mm. käytävissä ja portaikoissa. Läsnäolotunnistus säästää asukasta valokatkaisijan käytön vaivalta ja se samalla vähentää tyhjien tilojen valaistusta, mikä puolestaan säästää valaistukseen käytettyä energiaa. Kodin lämmitysjärjestelmän säätötoimintojakin voidaan toteuttaa läsnäolotunnistuksella, mikäli energiankulutusta halutaan optimoida lämmityksen osalta.

Ääniohjauksella voidaan toteuttaa suuri osa kotiautomaation ohjaustoiminnoista.

Ääniohjausta voidaan soveltaa esimerkiksi valaistuksen, kaihtimien ja verhojen sekä liukuovien toimintojen hallintaan. Parhaiten ääniohjaus sopii esiohjelmoitujen tilanteiden hallintaan, joissa yksittäinen käsky käynnistää useita toimintoja yhtäaikaisesti.

Tarjoa itsellesi ja perheellesi tinkimätöntä asumismukavuutta helppokäyttöisellä kotiautomaatiokokonaisuudella. Pyydä tarjous kotiautomaatiosta »