Energiatehokkuus paremmaksi älykotijärjestelmän avulla

Automatisoitujen toimintojen käyttö säästää poikkeuksetta energiaa asuintaloissa – älykotien järkeistetty energiankulutus on kaiken kukkuraksi helppoa toteuttaa. Erityisesti KNX:n teknologioilla on paljon potentiaalia energiansäästöön ja asumisen hiilijalanjäljen pienentämiseen. KNX:n teknologioiden hyödyntämisellä älykodeissa voidaan energiankulutuksessa säästää jopa 60 %.

Asuintalon peruskorjauksella järkeä energiankulutukseen

Asiakas osti talon vaimonsa kanssa Saksan Mühlackerissa ja päätti kunnostaa sen energiatehokkaaksi moderniksi kodiksi vuonna 2019. Kun sähkölaitteiden mahdollisuuksia ja eri teknologioita oli vertailtu, päädyttiin toteutuksessa käyttämään KNX-protokollaa, koska se oli kohteeseen paras kaikista vaihtoehdoista.

Lopputuloksena syntyi kotiautomaatiojärjestelmä, jossa voidaan hallita kaikkia valoja ja ikkunaluukkuja – rakennuksen energiatehokkuutta lisäten. Jotkut valaisimista ovat himmennettäviä ja läsnäolotunnistimet ohjaavat käytävien ja wc:n valaistusta. Tulevaisuudessa asukkaalla on tarkoitus kytkeä myös osa talon pistorasioista KNX-järjestelmään.

Toteutetut kotiautomaatiotoiminnot:
• Valaistus: kytkentä, himmennys, esiohjelmoitu valaistus, automaattinen paikallaolotunnistus,
• Kaihtimien ja ikkunaluukkujen hallinta: yksittäisten kohteiden ohjaus, ryhmä- ja keskusohjaus.

KNX mahdollistaa järjestelmän myöhemmän laajentamisen

KNX:n joustavuuden ansiosta älykotitoiminnot voidaan helposti toteuttaa myös peruskorjauksen yhteydessä. Älykodit ovat jo lähtökohdiltaan monipuolisempia perinteiseen asumiseen verrattuna. Automatisoitujen toimintojen ja paremman asumismukavuuden lisäksi hyvin suunnitellussa älykodissa on valmius järjestelmän laajentamiseen. KNX:n maailmanlaajuinen standardi auttaa integroimaan järjestelmään uusia innovatiivisia ratkaisuja – älykodin energiatehokkaaseen hallintaan.

Lue alkuperäinen englanninkielinen artikkeli KNX:n verkkosivuilta.

Kaipaatko kotiautomaation tuomaa laatua ja energiatehokkuutta asumiseen? Ota yhteyttä ja kysy meiltä ammattilaisen näkemys ja mietitään sinun kotiisi parhaat ratkaisut!