Ääniohjattu kotiautomaatio avustetun asumisen tarpeisiin

Kotiautomaation mahdollistamat toiminnot ovat monelle vammaiselle ja liikuntarajoitteiselle ainut mahdollisuus pärjätä arjessa itsenäisesti. Esimerkiksi hollantilaisen Bernhard Müllerin elämänlaatuun kotiautomaatio on vaikuttanut ratkaisevasti. Hollantilaisella yrittäjällä todettiin parantumaton sairaus, ALS vuonna 2010. Hän käyttää pyörätuolia ja hänen käsivoimansa ovat heikot – myös painikkeita tai älypuhelinta hänen on vaikea käyttää.

Bernhardin kotiin toteutettiin saneeraus ja tekniset muutostyöt, joiden myötä taloon pystyttiin toteuttamaan hyödyllisiä helppokäyttötoimintoja. Bernhard voi nykyisin työskennellä kotonaan itsenäisesti, koska hänen arkeaan helpottaa KNX:n teknologioita hyödyntävä kotiautomaatio, jota asukas pystyy kontrolloimaan ääniohjauksella.

Räätälöityjä ratkaisuja avustettuun asumiseen

Taloon asennettiin pyörätuolikäyttöön soveltuvat sähkökäyttöiset liukuovet,
tilava lasihissi ja lukuisia tärkeitä taloteknisiä toimintoja. Myös säädettävän sängyn käyttölaite on kytketty KNX-rajapintaan. Automaatiojärjestelmää käytetään valaisimien, kaihtimien, lämmityksen säätämiseen, kaasutakan sekä sängynnostimen käyttämiseen.

Ohjauskäyttöliittymä koostuu paikallisista seinäkytkimistä, asukkaan tietokoneesta ja Iridium-visualisoinnista iPhonen sovelluksena. Müller päätti Thinka-ääniohjauksen ottamisesta lisäkäyttövaihtoehdoksi, kun hänen käsiensä heikkous lisääntyi.

Jos Bernhard Müller haluaa mennä yläkerrokseen pyörätuolillaan, hänen on vain ilmoitettava siitä ja hissi käynnistyy. Makuuhuoneen ovi aukeaa läsnäolotunnistimen avulla. Ääniohjausta hän hyödyntää myös säädettävän sängyn asennon muuttamiseen, nostoavustinlaitteen ohjaamiseen, valaistuksen ja television käyttämiseen.

Avustetun asumisen kohteissa turvallisuus on ensisijaista ja siksi automaattinen valaistuksen ohjaus on tärkeää, varsinkin heikkonäköisten liikkumisen kannalta. Jatkuva valaistus ei ole energiansäästön kannalta järkevää, joten käytävissä, portaissa ja ulkovalaistusjärjestelmissä valaistus määritellään kytkeytymään päälle joko ajastetusti tai läsnäolotunnistimien ohjaamana.

Ulkotiloissa liikkumisen turvaksi voidaan toteuttaa liukkaudenestoon tarkoitettuja invaluiskien ja portaiden lämmitysjärjestelmiä, jotka reagoivat antureiden ja säätilan yhdistävään tietoon.

KNX-teknologian hyödyt tässä projektissa:
– Käyttäjän tarpeisiin mukautettu kotiautomaatio.
– Joustava räätälöitävyys erikoistoiminnoille.
– Visualisointi Iridium-selaimella.
– Tukee täydellisesti avustettua asumista.

Tähän kotiautomaatiojärjestelmään sisällytetyt keskeisimmät toiminnot:
– sängyn hallinta,
– valaistus,
– kaihtimien ohjaus,
– ilmastointijärjestelmän säätäminen,
– ovien ohjaus,
– mediaohjaus.

Järjestelmän ohjaus:
– Siri-ääniohjauksen parittaminen osaksi järjestelmää
– iPadia voidaan ohjata visualisoinnin avulla pyörätuolista käsin.

Lue alkuperäinen englanninkielinen artikkeli KNX:n verkkosivuilta.

Kaipaatko avustettuun asumiseen kotiautomaation tuomaa turvaa ja toiminnallisuutta? Ota yhteyttä ja kysy meiltä ammattilaisen näkemys ja mietitään sinun kotiisi parhaat ratkaisut!