Kotiautomaatiolla äly ja energiatehokkuus kodin lämmitykseen

 

Talvipakkasten saavuttua useimmissa kodeissa huomio kiinnittyy sisätilojen lämmitysasioihin ja tällöin myös mietitään energiansäästön mahdollisuuksia. Hyvä ja riittävän lämmin sisäilma on elinehto, mutta myös asia, jota älykodissa voidaan optimoida tarpeen mukaan taloudellisemmaksi.

Ilmanvaihdon ja lämmityksen ohjaaminen kotiautomaatiolla on yksi älykodin keskeisimmistä toiminnoista. Energiatehokkuuteen voidaan vaikuttaa kokonaisvaltaisella lämmitystarpeen huomioinnilla. Lattialämmityksen ohjaus läsnäolotunnistuksen mukaan ja ilmanvaihdon säätäminen vuorokausirytmin perusteella ovat hyvä perusta energiatehokkaalle älykodille. Ulko- ja sisälämpötiloja mittaavien antureiden lisäksi lämmityksen ja ilmastoinnin tarvetta voidaan tarkkailla sen mukaan, onko kodissa asukkaat paikalla vai ei. Jos automaatiojärjestelmä tietää, että kukaan ei ole kotona, lämmitystä ja ilmastointia voidaan pienentää automaattisesti.

Myös verhojen ja kaihtimien automaattiohjaus on energiatehokkuuden ja sisäilman miellyttävyyden kannalta tärkeä toiminto. Automaattisesti sulkeutuvat kaihtimet estävät paahteisella ilmalla liiallisen lämpösäteilyn aiheuttaman sisäilman kuumentumisen, mikä vähentää ilmastointilaitteen kuormitusta ja parantaa asumismukavuutta.

Kulutusvalintojen ja lämmityksen optimointi on taloudellisesti järkevää ja ekologisesti kestävää. Lämpö ei mene harakoille ja tasaisen lämmin sisäilma riittää kaikkiin kodin tiloihin. Jos kodissasi on sähkölämmitys, niin lämmitystä voidaan optimoida sähkönhinnan kausivaihtelun mukaan. Myös muiden lämmitysjärjestelmien, kuten lämpöpumppujen ohjaus on järkevä liittää mukaan automaatiokokonaisuuteen. Samaan järjestelmään integroitujen lämmityslaitteiden yhteistoiminnan optimointi onnistuu vaivatta, kun kokonaisuutta ohjataan automaattisesti älytoiminnoilla.

Lasitetun terassin, ulkovaraston ja autotallin automaattinen lämmitys kannattaa liittää kotiautomaation piiriin, samoin kuin auton lämmitys, mikäli ajoneuvoa pidetään ulkoparkissa. Suomen pohjoisissa oloissa lämpötilat voivat vaihdella paljon ja siksi vaivattominta on antaa älykkään järjestelmän säätää auton lämmityksen kesto sen mukaan, miten paljon ulkona on pakkasta.

Myös olosuhteiden seuranta on helppoa älykodissa. Sähkön-, energian- ja vedenkulutuksen seuraaminen älykotijärjestelmän ohjauspaneelista voi auttaa ohjaamaan omia tottumuksia ja kulutusta ekologisesti kestävämpään suuntaan. Myös rakenteiden lämpövuodot ja lämmityslaitteiden toimintahäiriöt voidaan todeta seurannassa poikkeamina tai järjestelmän antamina hälytyksinä.

Panosta sinäkin energiatehokkuuteen ja anna Suomen Kotiautomaation suunnitella lämmitys- ja ilmastointilaitteiston integraatio osaksi älykotijärjestelmääsi.

Kaipaatko energiatehokkuutta ja älykästä ohjausta kotisi lämmitykseen? Ota yhteyttä, niin suunnitellaan kotiisi energiatehokkuutta optimoiva kotiautomaatiokokonaisuus!